Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Treba im 3,5 milijuna kuna

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Utorak, 23 Listopad 2018 Napisao/la Super User

OPĆINA FERIČANCI MORA DIZATI KREDIT ZA GOVEĐU GLAVU

FERIČANCI - S osam glasova za i jednim suzdržanim, članovi Općinskog vijeća Feričanci prihvatili su odluku o dugoročnom zaduženju Općine kako bi realizirala projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Goveđa glava, koji je prošao na natječaju iz Programa ruralnog razvoja, ali Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) kasni s isplatom sredstava.
- Situacija je takva da od 5. srpnja čekamo isplatu predujma od APPRRR-a - rekao je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Matulić.
Budući da novca nema, a radovi su krenuli, Općina Feričanci će do potrebnih 3,5 milijuna kuna doći zaduživanjem kod HBOR-a. Općina je imala želju kratkoročno se zadužiti, međutim, HBOR je pun opreza pa je pooštrio uvjete.
- HBOR je procijenio da je prerizično općini s malim izvornim proračunom odobriti kratkoročan kredit na rok od 11 mjeseci i zato moramo podići kredit na pet godina - objasnio je Matulić.
Općina Feričanci će za otplatu kredita izdvajati 700.000 kuna godišnje. ‘‘U ovu situaciju ne bismo dospjeli da je APPRRR uplatio sredstva. Na žalost, Općina je prisiljena dići kredit jer izvođača moramo platiti. Nadam se da ćemo u što kraćem roku riješiti kreditna sredstva‘‘, rekao je načelnik Marko Knežević, koji je od Vijeća zatražio dozvolu za zaduživanje od 3,5 milijuna kuna za kapitalni projekt cestovne infrastrukture. S.F.-Glas Slavonije

Hitova: 1392
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu