Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Županija pokrenula projekt izgradnje skloništa za napuštene životinje

Kategorija: Županija Objavljeno: Utorak, 18 Rujan 2018 Napisao/la Super User

Na poziv župana danas, 14. rujna 2018. godine, održan je peti koordinacijski sastanak u aktualnom mandatu župana, načelnika i gradonačelnika s područja Osječko-baranjske županije. Sastanak je vodio zamjenik župana Goran Ivanović koji je uvodno upozorio na probleme u realizaciji pet aglomeracija. Njihova vrijednost je oko milijardu kuna te je nedopustivo da se umjesto izgradnje s bespovratnim sredstvima Europske unije dogodi da teret padne na lokalnu i regionalnu samoupravu.

– Projekti aglomeracija loše stoje, pa župan Ivan Anušić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pokušavaju ubrzati procese i omogućiti njihovu realizaciju. Komunalne tvrtke kao nositelji projekata moraju se probuditi i aktivnije provoditi programe o kojima ovisi sudbina općina i gradova, a Županija i njene stručne službe su vam na raspolaganju za svaku pomoć – rekao je Ivanović te najavio da će se o problematici aglomeracije za područje Valpovštine raspravljati na sastanku u Zagrebu 18. rujna, a slijede sastanci i o drugim aglomeracijama.

Prva točka ovog radnog sastanka odnosila se na problematiku napuštenih životinje i s tim u svezi inicijativi i projektu župana Anušića za izgradnju skloništa za napuštene životinje na području Osječko-baranjske županije.

– Prema Zakonu o zaštiti životinja Županija nema velike ingerencije za zbrinjavanje napuštenih životinja, međutim župan Ivan Anušić je prepoznao da je to izuzetno važno pitanje za sve općine i gradove te da one nisu osigurale ono što je Zakon propisao, odnosno nisu zaključili ugovore s osobama koje su registrirane za zbrinjavanje napuštenih životinja. Slijedom toga suglasan je da krenemo u zajedničku organizaciju skloništa koje bi zadovoljavalo sve propisane uvjete, a Županija je spremna sama osigurati određena financijska sredstva za izgradnju. Potrebno je pronaći lokaciju pristupačnu svim jedinicama lokalne samouprave i zato nam treba njihovo očitovanje da li su spremni krenuti u zajedničku izgradnju takvog skloništa.

Potreban nam je i podatak o broju napuštenih životinja na njihovom području radi utvrđivanja potrebnih kapaciteta, a time se određuje i broj zaposlenika u skloništu, kao i koliki su troškovi koje bi trebali snositi. Županija je spremna za organizaciju toga, ali bez općina i gradova ovaj projekt ne bi mogli realizirati – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. Najavila je kako će iz Županije idući tjedan svim općinama i gradovima biti dostavljen anketni upitnik, na temelju koga će početi priprema studije s podacima o lokaciji, modelu, kapacitetu, stručnom radu te financiranju investicije i kasnije održavanja budućeg skloništa za napuštene životinje. Inače, sada postoji samo Azil u Osijeku, koji brine za potrebe Grada te u Belom Manastiru koji ima kapacitet 25 pasa i trenutno mu je zabranjen rad.

O Javnom pozivu za dodjelu potpora izradu i izmjenu prostornih planova jedinica lokalne samouprave nazočne je informirala v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, o dodjeli stipendija učenicima i studentima govorila je zamjenica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Kalazić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Ranko Radunović o problematici naplate naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth o razvoju javne turističke infrastrukture, a predsjednik Uprave RRA Stjepan Ribić o procesu formiranja Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Izvor: OBŽ

Hitova: 938
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu