Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Statistika Osječko-baranjske županije

Kategorija: Županija
Objavljeno: Subota, 15 Lipanj 2019
Napisao/la Super User

Kako je percepcija javnosti da je Osječko-baranjska županija, županija iz koje se statistički iseljava najviše stanovnika i kako je na samom začelju demografske statistike, Županija je objavila podatke Državnog zavoda za statistiku, koje je početkom 2019. godine obradila i Hrvatska gospodarska komora i koji govore o ipak nešto drugačijoj slici Slavonije i Baranje. Izvor za dio podataka je i Izvješće Zavoda za zapošljavanje, Otvoreni proračun RH te županijski proračun Osječko-baranjske županije, a podaci se odnose na mjere za poticanje razvoja županije s ciljem demografskog oporavka. Prema dostupnim podacima, stopa pada broja stanovnika izraženija je na području Like, Dalmatinskoj Zagori, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, a Osječko-baranjska županija se nalazi na jedanaestom mjestu. Prema podacima s početka godine, oko 1800 ljudi doselilo se u Osječko-baranjsku županiju koja u odnosu na ostale slavonske županije prednjači po broju useljenih stanovnika. Slijedi Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska te Virovitičko-srijemska. U Osječko-baranjsku županiju iz drugih krajeva Hrvatske uselio se 1165 stanovnika, a iz inozemstva njih 598. Najviše iz Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.Ove školske godine u osnovne škole u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji krenulo je 2565 prvašića što je 135 učenika prvih razreda više nego lani.

Opširnije: Statistika...

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Županija pokrenula projekt izgradnje skloništa za napuštene životinje

Kategorija: Županija
Objavljeno: Utorak, 18 Rujan 2018
Napisao/la Super User

Na poziv župana danas, 14. rujna 2018. godine, održan je peti koordinacijski sastanak u aktualnom mandatu župana, načelnika i gradonačelnika s područja Osječko-baranjske županije. Sastanak je vodio zamjenik župana Goran Ivanović koji je uvodno upozorio na probleme u realizaciji pet aglomeracija. Njihova vrijednost je oko milijardu kuna te je nedopustivo da se umjesto izgradnje s bespovratnim sredstvima Europske unije dogodi da teret padne na lokalnu i regionalnu samoupravu.

– Projekti aglomeracija loše stoje, pa župan Ivan Anušić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pokušavaju ubrzati procese i omogućiti njihovu realizaciju. Komunalne tvrtke kao nositelji projekata moraju se probuditi i aktivnije provoditi programe o kojima ovisi sudbina općina i gradova, a Županija i njene stručne službe su vam na raspolaganju za svaku pomoć – rekao je Ivanović te najavio da će se o problematici aglomeracije za područje Valpovštine raspravljati na sastanku u Zagrebu 18. rujna, a slijede sastanci i o drugim aglomeracijama.

Prva točka ovog radnog sastanka odnosila se na problematiku napuštenih životinje i s tim u svezi inicijativi i projektu župana Anušića za izgradnju skloništa za napuštene životinje na području Osječko-baranjske županije.

– Prema Zakonu o zaštiti životinja Županija nema velike ingerencije za zbrinjavanje napuštenih životinja, međutim župan Ivan Anušić je prepoznao da je to izuzetno važno pitanje za sve općine i gradove te da one nisu osigurale ono što je Zakon propisao, odnosno nisu zaključili ugovore s osobama koje su registrirane za zbrinjavanje napuštenih životinja. Slijedom toga suglasan je da krenemo u zajedničku organizaciju skloništa koje bi zadovoljavalo sve propisane uvjete, a Županija je spremna sama osigurati određena financijska sredstva za izgradnju. Potrebno je pronaći lokaciju pristupačnu svim jedinicama lokalne samouprave i zato nam treba njihovo očitovanje da li su spremni krenuti u zajedničku izgradnju takvog skloništa.

Opširnije: Županija...

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu