Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

“Feravino” ugostilo mađarske vinare

Kategorija: Razno Objavljeno: Četvrtak, 12 Srpanj 2018 Napisao/la Super User

Vinari iz Villanya jučer su posjetili “Feravino”. Kako je istaknula Jenette Šimić radi se o uzvratnom susretu, a cilj je povezati vinare Europe. Inicijativu je pokrenula udruga “Graševina Croatica”, čiji je “Feravino” član kako bi se usporedila iskustva vinara te u konačnici i kako bi jedni od drugih nešto naučili. Feričančani su u Mađarskoj bili prošle godine, a u ovom uzvratnom posjetu vinarima Slavonije i Branaje, gosti iz Mađarske posjetili su Osijek, Erdut, Baranju, Kutjevo, Orahovicu i Feričance. Domaćini “Feravina” za njih su organizirali degustaciju vina i obilazak vinograda, a dogovarana je i prekogranična suradnja. Zadovoljan dolaskom gostiju iz Mađarske je i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević koji je za 29. rujna najavio prvi “Festival frankovke” za koji se nada će postati tradicijom. Feričanački kraj poznat je upravo po ovoj sorti pa će i to biti doprinos promociji frankovke. Istaknuo je izvrsnu suradnju s “Feravinom” te zajedničke planove u promociji vina koja, kao i ovakvi susreti vinara, doprinose planovima Općine u razvoju kontinentalnog turizma. Na stranici radio Našice možete pogledati više slika.

tekst: N.Pavlus, foto: Feravino - Radio Našice

Hitova: 556
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu