Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Općini Feričanci samo 243 000 kuna

Kategorija: Razno Objavljeno: Četvrtak, 12 Srpanj 2018 Napisao/la Super User

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, u cilju financiranja kapitalnih projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva, ove je godine raspisalo natječaj za gradove i općine, a na raspolaganju je bilo oko 40 milijuna kuna za projekte na području cijele Hrvatske. Nakon provedenog natječaja, ministar je donio odluku o sufinanciranju projekata s područja naše županije u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna, od čega je gradu i općinama s našeg područja odobreno oko 1.266.ooo kuna, što je gotovo dvostruko negoli prošle godine – istaknuo je pomoćnik ministra Zdravko Vukić. Grad Našice dobio je 270.000 kuna za rekonstrukciju Franjevačke ulice, Općina Feričanci 243.000, Općina Podgorač 352.000, a Općina Donja Motičina 401.000 za financiranje svojih komunalnih projekata. Kako je rekao, izuzetno je zadovoljan što se svake godine povećavaju sredstva te što stižu na području Osječko-baranjske županije i našičkog područja. Rezultat je to dobro odrađenih projekata u koorodinciji sa županom, gradonačelnikom i načelnicima. S obzirom da je Ministarstvo zaduženo i za energetsku obnovu javnih zgrada – zaključio je pomoćnik ministra Vukić – i u tom dijelu su zadovoljni. Najavio je kako se očekuje da će uskoro početi energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Našice.

tekst Ninoslava Pavlus

foto Asja Godžirov-Kurilj - Radio Našice

Hitova: 823
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu