Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Otvoreno reciklažno dvorište

Kategorija: Općina Feričanci Objavljeno: Utorak, 20 Kolovoz 2019 Napisao/la Super User

U Općini Feričanci je 08. klovoza otvoreno reciklažno dvorište. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta financiran je sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, u razdoblju od 2014. do 2020.
Reciklažno dvorište otvorio je načelnik Općine Marko Knežević. Podsjetio je kako je Ugovor za izgradnju potpisan s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2 milijuna 880 tisuća i 234 kune. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda su 2 milijuna 386 tusća 668 kuna što čini 85 posto prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Općine Feričanci. U sklopu projekta – naglasio je načelnik – provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti stanovništva, posebno djece vrtićke dobi i osnovnoškolaca. Informirani su o pravilnom načinu razdvajanja otpada, radu reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će s zaprimati.
Projekt je službeno završen 3. srpnja 2019. kada je i ishođena uporabna dozvola. Reciklažnim dvorištem upravljat će “Rad” d.o.o Đurđenovac. Općinski vijećnik Mirko Jurčević podsjetio je na početke projekta i iznalaženje adekvanog zemljišta za reciklažno dvorište. Otvorenje ove važne investicije za feričanačku općinu uljepšali su najmlađi članovi HKD-a “Manuel” u narodnim nošnjama. - Radio Našice tekst i foto: N.Pavlus - Više slika na izvornom linku.

Članak o reciklažnom dvorištu objavljen je i u Glasu Slavonije

Hitova: 499
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu