Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Bivši osmaši zajedno nakon 32 godine

Kategorija: Razno Objavljeno: Petak, 21 Lipanj 2019 Napisao/la Super User

NAŠICE - Nekadašnji učenici OŠ Vladimira Nazora Feričanci, generacija 1986./87., u subotu su se okupili i prisjetili dobrih starih vremena. Za 30-ak kolega iz nekadašnjeg 8.b i 8.a razreda susret je bio dirljiv, uspomene su navirale, a izmjenjivale su se suze radosnice i smijeh. Priče gdje su danas i kamo je koga životni put odveo pričali su jedni drugima u rasadniku Šumarije Našice, koji su odabrali za generacijsko druženje.


- Prvi smo se put sastali 2007., i to je bilo za 20. obljetnicu male mature. Nakon toga smo se susreli svake pete godine, a onda smo 2017. odlučili da ćemo svake dvije godine imati susret jer smo sve stariji, ali smo mladi u srcu. Neki se susreću često jer žive i rade na području Feričanaca, Orahovice i Našica, no ima i onih koji žive vani – pojasnila nam je jedna od organizatorica, Mirjana Felinger, kojoj su desna ruka bili Berta Buljan i Goran Cvijetović. Jedan od glavnih ‘krivaca‘ za okupljanje i najpozantiji među njima je Josip Ćelić, bivši specijalac i šef karlovčkog MUP-a, koji je sada zamjenik glavnog ravnatelja policije.

 

Dražen Lulić završio je u austrijskom gradu Grazu.

- Sagradio sam kuću u Valenovcu, tako da kada imam prilike dolazim u Hrvatsku, a ovaj susret ne bi ni za što propustio - kaže Lulić.

Nenad Slavković na proslavu je, kao i prijašnjih nekoliko puta, došao iz Zrenjanina, gdje živi gotovo tri desetljeća.

- Vežu nas lijepe uspomene i zbog toga dolazim, i dolazit ću dok budem mogao. S većinom sam u kontaktu, a s nekim kolegama sam jako blizak i čujemo se redovito i nalazimo - kazao je Slavković. S.Fridl - Glas Slavonije

Hitova: 456
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu