Iz povijesti Feričanaca

Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradastva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina tako je već 1850.
Godine u Feričancima izgrađen podrum kapaciteta 1000 hl. Danas se iz Feričanaca na tržište plasiraju vrhunsko vino rajnski rizling i kvalitetno vino graševina,
pinot bijeli i poznata feričanačka frankovka.

 

Prvi spomen Feričanaca

Prvi spomen imena Feričanci seže iz 13. stoljeća kada se u jednoj listini spominje, među naseljima motičanskog vlastelinstva, naselje Fereczfalwa, koje odgovara današnjem imenu. Predjeli podno Krndije i Papuka bili su slabo nastanjeni i teško prohodni. Sredinom 18. stoljeća Feričanci mijenjaju nekoliko gospodara. 1742. godine posjed Feričance od Pejačevićevih kupuje Dimitrije Mihajlović, konjički kapetan austrougarske vojske.

 

10. godina fericanci.net

Ljetne noći

Kategorija: Razno Objavljeno: Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 Napisao/la Super User
OPĆINA FERIČANCI PRVI PUT ORGANIZIRA “LJETNE NOĆI”
U Valenovcu održano natjecanje u kuhanju čobanca za vatrogasne ekipe
 
 
VALENOVAC - Da bi se spriječile one lovačke priče ‘‘znaš, kad ti ja skuham čobanac...‘‘, majstori od kotlića, ali iz vatrogasnih postrojbi, dobili su priliku da se pokažu na 1. Valenovačkoj čobanijadi, koja je održana ispred Doma DVD-a u Valenovcu.
Natjecanje je organizirao DVD Valenovac, a svoje kuhače "ukrstile su" ekipe kuhara vatrogasnih društva iz Našica, Podgorača, Ledenika, Beljevine, Šaptinovaca, Velimirovca, Feričanaca i Valenovca. Uz vatrogasne ekipe, svoje mjesto u kuharskoj konkurenciji imala je i Općina Feričanci. Kao pokrovitelj, Općina je osigurala svakoj natjecateljskoj ekipi meso i drva, a kuhari su za pripremu najboljeg čobanca imali tri sata.
Ocjenjivačka je komisija imala pune ruka posla, još više osjetljivo nepce na razne vrste okusa te razne vrste mesa, ali i oko za ljepotu boje čobanca. Komisija je ocijenila da je najbolji čobanac skuhala ekipa DVD-a Velimirovac, drugo je mjesto osvojio JVP Našice, a treće Općina Feričanci.
Vatrogasna čobanijada ujedno je bila i prilika da se obilježi Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a prema riječima Ivana Perkovića, predsjednika DVD-a Valenovac, ova gastronomska manifestacija postat će ljetna tradicija.
- Odlučili smo organizirati ovu manifestaciju kako bi naše selo živnulo te se mještani zabavili. Uz gastronomski program, organizirali smo i zabavne sadržaje te su se posjetitelji mogli okušati u stolnom nogometu, stolnom tenisu i u popularnoj kartaškoj igri beli. Sve je završilo u veselom duhu te pobjednici nisu ni važni - rekao je Perković.
Prvu vatrogasnu čobanijadu u Valenovcu podržao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.
- Valenovac je malo selo bez trgovine, bez kafića te društvenih aktivnosti. U selu djeluje samo vatrogasno društvo te smo podržali ideju o natjecanju u kuhanju čobanca kako selo bi barem malo živnulo u ove ljetne dane - rekao je načelnik Knežević. S. Fridl - Glas Slavonije
 
Gazije ekološko-zdravstvena destinacija
Valenovačka je čobanijada inače sastavni dio Feričanačkih ljetnih noći, koje Općina pokreće ovog ljeta. ‘’Slijedi veselica u Vučjaku Feričanačkom te u Feričancima. U Gazijama nećemo ništa organizirati jer moramo prepoznati što je to što je zanimljivo lokalnom stanovništvu, ali i gostima izvana. To malo selo već je poznato kao raj za trekingaše, bicikliste i planinare. Zbog prirodnih osobitosti Krndije, selo planiramo brendirati kao ekološko-zdravstvenu destinaciju ne samo Feričanaca nego i Osječko-baranjske županije”, poručio je načelnik Knežević.
Hitova: 742
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fericanci.net

 

Feričanci

 

NK FEŠK

 

Obavijest o kolačićima

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Radi usklađenosti sa zakonima o zaštiti podataka tražimo da odvojite trenutak i pregledate ključne točke fericanci.net pravila o privatnosti. Ne radi se o promjenama, već samo želimo da proučite neke ključne točke.

Više o kolačićima možete pogledati na Pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima

Uredu